A hurut szó jelentése: gyulladás. Leginkább a légúti nyálkahártya gyulladását értjük ez alatt, amelynek a téli megfázásos-influenzás időszak kedvez a leginkább. A hörgők vírusok általi gyulladására a nyálkahártya fokozott váladéktermeléssel reagál. A hörghurut egy gyulladásos jellegű megbetegedés, amelynek jellegzetes tünete a makacs köhögés.

A kezdetben száraz köhögés megjelenése már a heveny bronchitisz kezdetére utal.

Heveny hörghurut (bronchitis acuta)

Az esetek több mint felét vírusok okozzák, a többi esetben a baktériumok a kórokozók.

Kezdetben száraz, váladék nélküli köhögés jellemző, amit később sűrű, nehezen felköhöghető nyáktermelés követ, és az ezzel járó köpetürítés. Vírusos hörghurutban a beteg kevés fehér váladékot köhöghet fel. Ha a felköhögött váladék fehérből zölddé vagy sárgává válik, az állapotot már legtöbbször bakteriális fertőzés is komplikálja. A fertőzéses hörghurut tünetei kezdetben általában megegyeznek a közönséges nátha tüneteivel: orrfolyás, torokfájás, fáradtság, borzongás, hát- és izomfájdalom. Kisebb láz (37,5-38,3 °C) is lehetséges.

Súlyos bronchitiszben a láz elérheti a 38,3-38,8 °C-ot, és még antibiotikum kezelés mellett is eltarthat 3-5 napig. Egyik leggyakoribb tünete a kilégzési nehézség. Sportolás, mozgás közben nehezített levegővétel, légszomj, zihálás, illetve sokaknál jelentkezik a mellkas tájékon érzett szorító érzés, mert az alsó légút beszűkül, ami a hörgők és a hörgőcskék gyulladásának, és ebből a gyulladásból következő megvastagodott légúti hámnak köszönhető. Emiatt a levegő egy része bent reked a tüdőben. 1

A légutak tisztulása érdekében nyákoldás, a hörgők görcsének lazítása javasolt.

Idült hörghurut (bronchitis chronica)

A krónikus (vagy idült) hörghurut olyan betegség, melynek során megvastagodik a légutakat bélelő nyálkahártya, a nyálkahártya felszínét borító normális esetben folyamatos mozgásban levő csillószőrök megbénulnak, majd el is pusztulnak. Ennek következtében a tüdő öntisztulása romlik. A nyáktermelő sejtek száma megnő, ezáltal a váladék mennyisége is megnő és sűrűbbé válik. Ennek köszönhetően kisebb légutak szinte eltömődnek. A felgyülemlett váladékot a szervezet igyekszik eltávolítani.

A kialakulásában három tényező játszik szerepet: a dohányzás, fertőzés, illetve füst vagy por tartós belégzése, de ezek közül a leggyakoribb ok a dohányzás. Az idült hörghurut nem csak a dohányosok, hanem a passzív dohányosok esetében is jelentkezhet.  A dohányfüstben lévő anyagok károsítják a légutak nyálkahártyáját.

A légszennyeződés csak (a városi és ipari légszennyeződésnek) másodlagos szerepet tölt be a krónikus hörghurut kialakulásában. Gyenge immunrendszerrel rendelkező embereknél is gyakran előfordulhat, így a visszatérő hörghurut erre is felhívhatja a figyelmet.

Fő tünetei a köhögés, köpetürítés és fulladás. Enyhébb esetben már a köhögést és köpetürítést követően javul a beteg légzése. A fulladásérzést az okozhatja, hogy a beszűkült légutakon át nem jut a tüdőbe elegendő mennyiségű levegő, ami miatt oxigénhiány alakul ki. Az állapot romlásával a fulladásérzés egyre kisebb terhelésnél is jelentkezik, végül pedig már nyugalmi helyzetben is jelentkezhet. Ezáltal a beteg teljesítőképessége is fokozatosan romlik.

A krónikus bronchitis jellemzően lassan alakul ki, általában évek alatt romlik a beteg állapota. Nagyfokú romlás esetén mindenképpen tüneteket okoz és az életminőség romlásához vezet. Megfelelő életvezetéssel és kezeléssel lassítható a folyamat.

Az idült hörghurut szövődményei

A krónikus hörghurut szövődménye lehet a légúti fertőzések gyakori előfordulása, tüdőgyulladás, tüdőtágulat, vagy akár szívbetegség.