Tudományosan bizonyított hatás

A borostyánlevél köptető, nyákoldó hatásáért felelős fontos hatóanyaga a szaponin. Ez a felületaktív anyag elsősorban a felső-légúti megbetegedésekben (légcső és hörghurut, erős köhögés, stb.) lehet a hasznunkra. A borostyán szaponinjai tágítják a hörgőket és csökkentik a váladék viszkozitását (vagyis sűrűségét), ezzel oldva a nyákot, ami által az könnyebben felköhöghetővé válik. 

A borostyánlevél-kivonat hatásosságát tehát hosszú ideig a tapasztalatra építve ismerték el a gyógyászatban, mára azonban hatásmechanizmusa tudományosan is bizonyított.1

A gyógynövény jótékony hatását az Európai Gyógyszerügynökség „Jól megalapozott gyógyászati felhasználás” minősítéssel ismerte el.2 Ez annyit jelent, hogy legalább 10 éve a hatóanyag gyógyászati felhasználása jól megalapozott, hatásossága elismert, és biztonságossága elfogadható.

A Földközi-tengertől Közép-Ázsiáig 15 fajta borostyánlevél fajtát ismerünk. A Prospan® szirup alapanyaga Európa területén nő, és botanikai elnevezése Hedera Helix Linné.

 

Már az ókori görögök is

A borostyánlevél népszerűségét már Hippokrates, „a Medicin atyja” (460–375 Kr.e.) is elősegítette. Ugyan nem tudott a gyógyító hatóanyagról, inkább az istenekben és lelkekben hitt, akik a növényben élnek, és nekik tulajdonította a gyógyító erőt. Dioskurides (kb. 40–90 Kr.u.), katonaorvos Néró uralkodása alatt, majd ezer évvel később Hildegard von Bingen (1098–1179) nagyra értékelték a borostyánlevél gyógyító hatását. Hildegard még külsőleg ajánlotta, és ehhez az akkor időszerű magyarázatot adta: a betegség az emberből a növénybe vándorol át. Leonardo da Vinci (1452–1519) is ismerte a borostyánlevél gyógyító hatását. Beszámolt arról, hogy vaddisznók megbetegedés esetén borostyánlevél fogyasztásával kúrálták magukat.

A légutak gyulladása ellen a 16. században kezdték igazán alkalmazni a borostyán levelet, mint gyógynövényt, azonban csak a 19. században vált az egyszerű népi gyógyászatból, köhögés ellen ajánlott természetes alapú gyógyszerré. Mint oly sok felfedezés a gyógyászatban, ez is egy véletlennek volt köszönhető. Egy orvosnak feltűnt, hogy egy dél-franciaországi régióban a gyermekek ritkán szenvednek köhögéstől. Ezek a gyermekek a tejet borostyánfából készült csészéből itták, amiből arra következtetett, hogy a fában kell lennie egy olyan hatóanyagnak, amely a köhögés ellen gyerekeknek is védelmet nyújt. Ma már tudjuk, hogy a hatóanyagok főleg és nagyobb mennyiségben a levelekben találhatók.

Forrás: 1. Fazio et al., 2009.2. EMA.Europa.eu – Well-established use – 2011. Tovább