Prospan

Köhögés

A meghűléses betegségek 90%-át vírusok okozzák. A megfázott, vírussal fertőzött személyekkel a kontaktust ne­he­zen tudjuk elkerülni. A levegőből a vírusok bejutnak a légutakon keresztül a hörgőkbe, megtámadják az egész­séges sejteket, és ott szaporodnak. Egy sértetlen immunrendszer tud védekezni a kórokozók ellen, de egy tipikus megfázási időszakban külső hatásokra az immunrendszer legyengül. Ilyenkor a vírusok dolga könnyebb lesz.

A hörgők a vírusok támadására gyulladással reagálnak (bronchitis), amivel megnövekszik a nyák mennyisége, és megváltozik az összetétele. A csillószőrös hengerhámsejtek nem tudnak eleget tenni feladatuknak, a nyák kifelé szállítása lelassul, megszűnik, és elkezdünk köhögni. Köhögés során a vírusok egész hadseregét akár 800 km/óra sebességgel juttatjuk a környezetbe. Ez nagyjából egy forma-1 pilóta versenysebességének háromszorosa. Így fertőzzük meg embertársainkat. A megfázás gyakran száraz köhögési ingerrel kezdődik, ami később egy váladékos köhögésbe megy át. Ha ez ugyan kellemetlen is, örülhetünk neki, mert a kiköhögött nyák segíti a gyógyulást.

Figyelem! A köhögést lehetséges természetes és hatékony úton kezelni a Prospan® szirup segítségével, ugyanis mindenekelőtt a sűrű nyák folyósabb lesz, összetétele javul, így könnyebben kiköhöghető. Mindezzel egyidejűleg a Prospan® hatóanyaga oldja a hörgő izomzat görcsét, és javul a lélegzés minősége.

 

A patikákban recept nélkül kapható gyógyszer. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezeloorvosát, gyógyszerészét!